Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Nissan marka araçlar için Jant konuları ve Lastik seçimleriniz.
Kullanıcı avatarı
umitcan
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 50
Kayıt: 18 Kas 2012, 14:21
Otomobil: Almera
Meslek: Elektronik Teknikeri

Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen umitcan » 28 Kas 2012, 01:51

Merhaba arkadaşlar.

Sizlerden öncelikli ricam burun kıvırmadan yazıyı sonuna kadar okuyunuz, ve eklemek/düzeltmek istedikleriniz ekleyiniz.
Ben sürekli şehir içi şehir dışı teknik servis amaçlı çok yol yapıyorum. Öyleki hemen her hafta mutlaka şehir dışı en az gölcük yada çorlu yapıyorum. Naçizhane bazı tavsiyelerim olacak. Bunlar özellikle gece için çok geçerli.

Otoyollar haricinde diğer duble yol vb tek gidiş geliş olan yollar okadarda rahat sürüş imkanı sağlamıyor.
Özellikle gece :

* Yolu önünüzde ve karşıdan gelen araç yoksa daha iyi görebilmek için muhakak uzunlarınızı yakın.
* Kavşaklardan geçerken yol hakkı hatta yeşil ışık yansada ki gece genelde fasılalı sarı yanar kısa fara dönün ve kavşağa yaklaşmadan yaklaşınca ve kavşağa girince belki çıkarken muhakak belli olacağınız şekilde selektör yapın. Görmesenizde görülürsünüz.
* Önünüze çıkan hayvan olması durumunda uzunları kapatın çarpmadan kurtarabilecekseniz sağ veya sol şeritten geçin. Yok muhakak çarpacaksanız şayet. Çarpana kadar gaz kesin tam ortanın biraz sağ veya solundan çarpın ki çarptığınız hayvan ön camdan içeri girmesin.
*Karşıdan gelen bir araç yada önünüzdeki bir araç olması durumunda muhakak kısaya geçin ki size kıllık yapmasın veya geçişinize zorluk çıkarmasın.
* Kamyon geçerken sakın ha uzun süreli selektör veya atlı kovalar gibi selektör yapmayın. Usulca yaklaşın 1kamyon/tır/otobüs mesafesinde mesafesinde (hıza bağlı) sadece hafif aydınlatır gibi olacak şekilde bir selektör ile selektör yapın.
*Büyük araçlar sinyal verdiyse sıkıştırmayın çünkü sonra üstünüze çıkıyolar.Çünkü onlarda sıkışıyor.
* Rampada siz hızlanırsınız ama büyük araç hızlanmaz onları rahat bırakın. Geçsinler bekleyin sabırsız olmayın.
* Karşıdan araba geliyor veya önünzde araba var ama önünüzü tam göremiyorsunuz. Bu durumda uzun farıda yakmayın. Kısa tatlı selektör ile aralarına 2sn koyacak şekilde yolunuzu görmeye tespit etmeye çalışın.
*sadece ön değil yan camölarında buharlanmamasına dikkat edin. Yandaaki cvamlar için ayrılan yer yetmez ise yolcu hava kelebeğini cama çevirin.
*Ara sıra camı sonuna kadar açın ve hemen kapatın(hava çok soğuksa).
* Özellikle gece su birinkitileri bir anda arabayı sağa veya sola çekebiliyor. Ani motor sesi yükselmesi hafif sarsıntı. Korkmadan fren yapmadan aynı gaz devam edin. Direksiyonu şeride ortalayın. O nokta geçince gaz kesip frın aydınlatmadığı yerlere girmemeye çalışın..
*Çukurdan asla kaçmayın
*Virajalara muhakak yumuşak girin.
*Viyadüklerde muhakak gaz kesmiş olarak girin. Yavaş girin. Gizli buzlanma özellikle orlarda olur.Muıhakak viyadükten gündüz ve gece çift el ile direksiyonnu tutarakl girin ve çıkın. Çünkü özellikle yüksek huızlarda arabayı hafif sağaveya sola atabiliyor.
* Eğer yolu bilmiyor iseniz kendinize bir klavuz araç bulun. Onun stop farları size yolu gösterir. Çok yaklaşmayın farlarınızdan rahatsız olup geçmenizi ister veya basıp gider.
* Tehlikeli giden adamı takip etmeyin.
*Trafik ışıklarına gelmedfen önce yanan fasılalı sarı ışığa gelmeden yavaşlamış olun. Çünkü soğuk havada o ışıklı kavşaklarda su birinkitisi buzlanma olabiliyor.
* Yol kenarlarındaki beyazlama yani düşen çiğin donması asfaltında güvenilir olmadığını gösterir.
*Soğukluğa göre değişir ama sakın ola 140 km hızın üstünde kışın camınızı yıkamayın. Buz tutuyopr Önüüz birden kapanıyor. 180 le giderken başıma geldi. yağışlı havaydı. Dörtlü ile arkamı uyardım tatlı bi frenle yavaşladım cama sadece su tuttum . buz çözüldü silecek çöalışınca çözdü.
*Yağışlı havada rampa aşağı özellikle ankara ya gidenler bilir. su asfaltı keserek gider. haç işareti gibi uzun çunbuk yol kısa yan çubuk sudur. O su çok kişiye ecel sebebi olmuştur. BMW mercedess bile dayanamıyor o suda tutunamıyor. Olabildiğince yavcaş gidin.
*Rampa aşağı kesinlikle boşa atmayın. Zira viteste bırakın tekrrler kontrollü gitsin. Boştan az yakıyor. Hatta yakmıyor.
* Kimseyle gece kapışmayın. Durdurmak isteyenlere karşı durmayın. kapıların tümünü muhakak kilitleyin. Dinlenme tesisinde et yemeyin. Uykunuz gelirse muhakak uyuyun.
GECENİN EN TEHLİKELİ SAATİ 03:00 07:30 ARASIDIR. VE KEMERİNİZİ MUHAJKAK TAKIN.
* Arabanızda battaniye olması faydalı olur. Yiyecek olabilir. ama içecek içmeyin olabildiğince. Su alın sigara içiyosanız sigaranız yedekli olsun. Harareti sürekli kontrol edin.her duruşta arabanın etrafında dönün.
* Mola vereceğiniz zaman durdupunuz anda stop etmeyin. araba 1 dakika kadar rolantide çalışsın.
*Farlarınız kirli ise silin. stoplarınızıda silin.Arka cam olabildiğince açık olsun. Dikiz kullanmasanızda açık olsun.
*Ani sislere gireblirsiniz korkmayın haşırt diye frene asılmayın. Arkanızdaki hızlı gelebilir. dörtlü yakım sis lambalarını yakın hafif hafif tatlı sert yavaşlayarak sağ şeride geçebilirsiniz. Uzun farlar siste önünüze beyaz duvar çeker hiç göremezsiniz. Hafif siste belki faydalı olabilir.
Uyuyan herkes emniyet kemeri taksın. Arkalar dahil.
* Müzik muhakkak açık olsun. Olabildiğince hareketli şarkılar olsun. Naneli bir sakız. yada neli severseniz sizi ayık tutar.Kafein (çay kahve kola) uykuyu tutar.
*Bazen yolun nereye gittiğini ileri bakarak anlayamazsınız . uzunları yakcak durum yoktur. bir iki selektör yaptınız gene yolu göremediniz. o zaman gaz kesin. sakin olun ve kafanızı kaldırıp arabanın hemen önüne bakın. Oradaki en sol şerit ile sağındaki şeridi ayıran şerit çizgisini araca ortalayın. Ve o şekilde rahat görüş imkanı alana kadar gidin. Korkmayın. Pat diye döndürmez yol sizi. yeterki 180 190 la gitmiş olmayın.
* Camlar buharlı iken şehir içi veya dışı sakın hareket etmeyin. Zira ben yaya trafik polisine vurdum aynamı kırdım. Başınıza gelebilir.Üstelik daha kalkışı yapmamışken.
Yolda açılır demeyin. Hafif silik görebiliyorum diye çıktım ben yola sizde dikkat edin.

Biraz dağınık aktardım ama idare edin artık.

Bunların hemen birçoğunu yaşadım yaşayana şahit oldum.Hele gece ve yağışlı havada hiç atraksiyona gerek yok. Siz uyumasanızda birileri uyuyabilir. Hatta plakanız 34 diye sizler uğraşabilir.
Kazaların geneli son km lerde olur unutmayın.
Ben mobese işi ile ilgilenen bir elektronik teknikeri olarak aldığım tüm araba markalarının forumlarında bu yazıyı Türkiyenin her yerini hemen hemen gezmiş biri olarak paylaşıyorum. Umarım faydalı olur.
Saygılar...


Kullanıcı avatarı
umitcan
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 50
Kayıt: 18 Kas 2012, 14:21
Otomobil: Almera
Meslek: Elektronik Teknikeri

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen umitcan » 28 Kas 2012, 01:57

Gündüz için:

* En büyük sıkıntınız radar olacaktır. Bu yüzden nerde bir düzlük var korkun. Atık kanunen radar tabelası koymak zorundalar. Radar yazısını görünce 5 10 km gitmeden yüksek hıza çıkmayın.
* karşı şeritten gelen araç veya araçlar gündüz selektör yapıyorsa bilinki ya hızınz aşırı yada aşırı birşey yapıyorsunuz yada ileride size bakan bir radar var.
* Radarı uzaktan fark edince hemen frene basın mümkünse şerit değiştirin. Ama Fren ve şerit değiştirmeniz başkasının hayatına mal olmasın. Çünkü arkadan gelen 220 ilede gelebilir.
* Kavşkalarda özellikle dikkatli olunç Yol vermeyenlere karşı dikkatli olun sağındanm geçöeceksenizde temkinli ve uzak geçin eliniz kornada olsun. Genelde sağdan geçerken üstünüze gelirler.
* 34 plaka iseniz hangi şehirde gidiyorsanız o şehrin akıllıları sizinle kapışmaya önünüze atlmaya artislik ypamaya çalışır uymayın. Çünkü yoluda bilmiyosunuz onun yenilince sizi iki araba kovalayacağınıda (tecrübe)
*Virajlar bazen umulduğundan daha keskin olabilir o yüzden en fazla gösterilen hız limit tabelasından 20 30 km fazla olun. Fazlası tehlike biliniz.
*Farlarınız açık olsun.
* Yol bilmiyorsanız öndekini kıllandırmayacak şekilde bir aracı klavuz edebilirsiniz.
* Mıcır ve kumlu yolda buz pistinden beter kayacağınızı unutmayın.
* Anadolu şehirlerinde ilerlerken muhakak sinyal verin. Özellikle sollama vb durumda.
*Gündüz gizli buzlanma az olsada su birikintisi olaibliyor birden araç sağa veya sola çekebilir. Temkinli olun.
*Ormanlık alanda veya yolda hayvan çıkarsa vurma anına kadar yfren yapın ama abartı değil. Vuracağınız anda gaza basın.. Direksiyon hamlesiyle kaçmayın atacın ortasından vurmayın hayvan içeri girmesin.
*Daha önce ezilmiş olan hayvanın üstünden geçmemek için aşırı çaba harcamayın.
**Yoldaki kazaları izlemeyin.İlemeniz trafik yapar yardımıda geciktirir(özellikle şehir içi) yardım edecekseniz uygun biyere çekin gidin.
* Uzun yol kapışmayı yarışmayı kaldırmaz. Kimle karşılşacağınızda belli değildir. 100 ile giderken yere 4 kg ağırlığık veriyorsunuz. Yanbdan hafif darbe ile taklalar atabilirsiniz.
* Kamyonların arkasına çok girmeyin camına taş atabilir.
*Ani frenleme veya yol ortasındaki cisimlerde dörtlü yakarak arkayı uyarın. hatta alabiliyorsanız onu alın.
*Gündüz veya gece aniden yolda mobese kamerası bakımı elektrik direğindeki lamba bakımı yol kontrol vb gibi durumlar oalcağı için gittiğiniz şeridin yanınında boş olup olmadığını sürekli kontrol edin.
*Gündüz ve gece tyekbir şeride bağlanmayın yolu ortalayın. Ama kimseyide tehlikeye atmayın.
*Şakacı kamyonculara denk gelirseniz tam siz onu sollarken üstünüze yatar bide güler. Geçerken temkinli geçin plakasını alınç Polise söyleyin ve önünden ilerleyin. Polis muhakak çevirecektir onuç Siz uğraşmayın silah taşıyanları dahii var. Yada ileride ileryen bir kamyoncu arkadaşı.
Emniyet kemerinizi muhakak takınız. tüm koltuklar taksın.
Harareti ara ara kontrol edin. Lastikler genelde küçük araçta ısınmaz ama genede her moalada arabanın etrafını dönün dolaşın.
Mola vermek vbi için durduğunuzda aracı hemen stop etmeyin. 1 dk çalışsın rolantide sonra stop edin.
* Sinke böcek cama yapğışabilir. Silecekle çıkmaz onlar. Eğer silecek çalıştırırsanız çamur gibi yayılıre önünüzü göremezsiniz. Çok rahatsız ederse çekin sağa silin.
* Bazen meskul alandan hatta şehir içinden geçersiniz yaya geçitlerinde ve kavşaklarında yaya ihtimali çok yüksek haberiniz olsun.
ŞÖFÖRÜN TEK İŞİ ALDIĞI EMANET CANLARI SAĞ SALİM KORKUTMADAN ÜRKÜTMEDEN YYERİNE ULAŞTIRMAKTIR.

BAŞKA BİRŞEYLE UĞRAŞMANIZA GEREK YOK

Kazasız güzel sürüşler


Kullanıcı avatarı
umitcan
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 50
Kayıt: 18 Kas 2012, 14:21
Otomobil: Almera
Meslek: Elektronik Teknikeri

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen umitcan » 28 Kas 2012, 02:00

Ekleyeyim.
Gece sollama yapacaksanız.

Araç ilerden gelen araç uzakta ise onun farları tek ışık halindedir. Git gide ışık bölünür ve çift olur. Tek ışık iken aracınıza ve hızınıza ve geçmek istediğiniz aracın hızına göre geçiş yapabilirsiniz.

Tekrar belirteyim. Amacım kesinlikle ukalalık veya gevezelik değil. Yaşadığım yaşamaktan son anda kurtulduğum veya arkadşalarımdan gördüğüm sıkça yaptığım şehir dışı seyahetlerden edindiğim bilgilerden ibarettir.

Arabasına güvenen tabutunu taşıtmak için dostlarına güveniyor demektir.

Allah kaza bela vermesin


Kullanıcı avatarı
GhettoParty
Platin Üye
Platin Üye
Mesajlar: 1080
Kayıt: 08 Ağu 2012, 00:42
Otomobil: Primera
Meslek:
Konum: Bursa

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen GhettoParty » 28 Kas 2012, 02:22

hocam baştan soa kadar okudum eline sağlık

gerçekten yazdıklarına katılıyorum

Uğur DEMİR
16 BK 640
BURSA
NissaN PrimerA TeknA + WhiTe 2003
CLİO 4 1.2 modTOUCH 2013

Kullanıcı avatarı
umitcan
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 50
Kayıt: 18 Kas 2012, 14:21
Otomobil: Almera
Meslek: Elektronik Teknikeri

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen umitcan » 28 Kas 2012, 21:02

Hizmet Hakk İçin Üstadım. Benimkisi öğrendiğimi aktarmak. Bir can daha yanmasın diye...


Kullanıcı avatarı
NISTEC
Administrator
Administrator
Mesajlar: 954
Kayıt: 09 Tem 2011, 23:54
Otomobil: Diğer
Meslek: Reklam
Konum: İZMİR
İletişim:

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen NISTEC » 28 Kas 2012, 22:32

Hocam aynı şekilde baştan sona kadar okudum tamamı evet dikkat etmemiz gereken gerçek bilgiler. ama bunları nasıl hatırlayıp tek tek paylaştınız gerçekten elinize sağlık.

Ön camdaki aniden buzlanma olayı başıma geldi. Çok büyük tehlike yaratıyor. Bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler.

Nissan Club Türkiye

Kullanıcı avatarı
umitcan
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 50
Kayıt: 18 Kas 2012, 14:21
Otomobil: Almera
Meslek: Elektronik Teknikeri

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen umitcan » 11 Ara 2012, 00:51

Estağfirullah. Ben sürekli geziyordum Türkiye yi ve arada dışarısını. Uzun yol tecrübesi öyle tecrübeler ki adeta hafızaya kazınıyor. Daha önceki arabamın forum sitesine yazmıştım. Şimdi burayada aktarayım dedim.

Buzlanma olayına gelince evet yapacak tek şey var. Tatlı sert(arkadaki aracı kontrol edin) fren ile önün görmeden yavaşlayıp 90 veya 80 in altına inince bolca su sıkmak...

Yolunuz açık olsun...


Kullanıcı avatarı
aresavas
Gold Üye
Gold Üye
Mesajlar: 248
Kayıt: 28 Haz 2012, 17:24
Otomobil: Primera
Meslek: IT Manager
Konum: ANKARA
İletişim:

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen aresavas » 11 Ara 2012, 12:30

Verdiğiniz bilgiler hem bilgilerimi tazelememe, hem de bilmediğim şeyleri de öğrenip ufkumu biraz daha açmama sebep oldu. Tek sefer değil de ara ara tekrar okumakta fayda olduğuna inanıyorum. Çok teşekkür ederim gerçekten hayat kurtarabilecek bilgiler içeriyor. Elinize sağlık

Your dream is my reality...

06 SH 055
Çankaya / ANKARA

Kullanıcı avatarı
ilker_yusuf
Gold Üye
Gold Üye
Mesajlar: 170
Kayıt: 16 Haz 2012, 23:53
Otomobil: Belirtilmemiş
Meslek:
Konum: Ümraniye / İSTANBUL

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen ilker_yusuf » 11 Ara 2012, 14:31

Gerçekten güzel bir yazı ellerinize sağlık. her zaman uymamız gereken ve dikkatli davranmamız gereken konular.

ilker-yusuf
Opel Corsa 1.2 Essantia + Body Kıt
Ümraniye - İstanbul

Kullanıcı avatarı
umitcan
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 50
Kayıt: 18 Kas 2012, 14:21
Otomobil: Almera
Meslek: Elektronik Teknikeri

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen umitcan » 14 Ara 2012, 01:56

Hakk a niyet üstadlarım.
Yeterki bildiğinizi dağıtın ki çoğalsın. Saygılar...


Kullanıcı avatarı
TUKTUK
Silver Üye
Silver Üye
Mesajlar: 26
Kayıt: 20 Eki 2013, 23:57
Otomobil: Note
Meslek: BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen TUKTUK » 17 Ara 2013, 23:40

Hocam,

çok teşekkür ederim. Gayet faydalı bir dizi olmuş. Bu tecrübelerle Demir BÜKEY'e taş çıkartırsınız... :DD


Kullanıcı avatarı
MÜNÜRB
Platin Üye
Platin Üye
Mesajlar: 578
Kayıt: 07 Kas 2013, 20:22
Otomobil: Almera
Meslek: memur
Konum: silivri/istanbul
İletişim:

Re: Yaz ve Kış Uzun yol tavsiyeleri...!!!!!!

Mesajgönderen MÜNÜRB » 18 Ara 2013, 10:44

baştan sona okuduk üstadım ellerinize sağlık,maharet hızlı kullanmak değil dikkat ve sabır ile şartlara uygun şekilde menzile ilerlemek,teşekkürler.

münür bingöl
34ZPT24
silivri/istanbul
almera tekna
1.5 2008


“Nissan Lastik - Jant” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


 

 

oto anahtarı