1.2 manuel mood yakıt tüketimi

(K11) (K12) (K13) Micra otomobiliniz için
Kullanıcı avatarı
flunkk
NissanClubTr
NissanClubTr
Otomobil: Micra
Meslek: öğrenci

1.2 manuel mood yakıt tüketimi

Mesajgönderen flunkk » 06 Mar 2017, 15:36

Merhabalar..

Yaklaşık 4 aydır 2006 model nissan micra 1.2 mood kullanıyorum. Fakat araçta gözlemlediğim birşey var :

Hergün 180 km yol yapıyorum. Fakat yol boyunca 100'ün üzerine (3000 devir üzerine) çıktığımda araç çok yakmaya başlıyor. 180 km yol için yarım depo benzin yiyor. Ortalama 90 km hızla gittiğimde (2500 devirde) ise çeyrek depo yiyor. Ufak bir hız farkında bu kadar yakıt farkı neden kaynaklanıyor olabilir?
Bir de araç 80 beygirken, benimki ekspertizde 73 beygir çıkmıştı. Bunun da etkisi olabilir mi? Ve ne yapmam gerekli?
Yardımlarınız için teşekkürler

Kullanıcı avatarı
Ally_07
Administrator
Administrator
Meslek: Üniversite Öğr. Gör.

Re: RE: 1.2 mood yakıt tüketimi

Mesajgönderen Ally_07 » 06 Mar 2017, 22:51

flunkk yazdı:Merhabalar..

Yaklaşık 4 aydır 2006 model nissan micra 1.2 mood kullanıyorum. Fakat araçta gözlemlediğim birşey var :

Hergün 180 km yol yapıyorum. Fakat yol boyunca 100'ün üzerine (3000 devir üzerine) çıktığımda araç çok yakmaya başlıyor. 180 km yol için yarım depo benzin yiyor. Ortalama 90 km hızla gittiğimde (2500 devirde) ise çeyrek depo yiyor. Ufak bir hız farkında bu kadar yakıt farkı neden kaynaklanıyor olabilir?
Bir de araç 80 beygirken, benimki ekspertizde 73 beygir çıkmıştı. Bunun da etkisi olabilir mi? Ve ne yapmam gerekli?

Aracınız manuel mi?

"Note 5 ile Tapatalk üzerinden gönderdim, yanlışlarımı mazur görün.."

"İyi şoför yolcularını tedirgin etmeden konforlu ve güvenli şekilde gidecekleri yere ulaştıran şofördür" İmza Babam

Kullanıcı avatarı
flunkk
NissanClubTr
NissanClubTr
Meslek: öğrenci

Mesajgönderen flunkk » 06 Mar 2017, 23:00

Ally_07 yazdı:

Aracınız manuel mi?

Evet manuel

Kullanıcı avatarı
Ally_07
Administrator
Administrator
Meslek: Üniversite Öğr. Gör.

Mesajgönderen Ally_07 » 07 Mar 2017, 16:47

flunkk yazdı:
Ally_07 yazdı:

Aracınız manuel mi?

Evet manuel

Belirttiğiniz veriler çok net olmadığı için kabaca bir hesaplama yaparsak; "yarım depo" tabirinizden yakıt miktarını 20 lt olarak kabul edersek 100 km'de yaklaşık 11 lt tüketimiz var demektir. Bu gerçekten çok aslında ama ben verileri net bilemememizden ve net ölçüm yapamamanızdan kaynaklı olarak bunun aslında 9-10 lt/100 km olduğunu sanıyorum.

90 km/h üzerindeki hızlardan sonra her 1 km/h'lik hız artışında tüketim %1 artıyor (bkz. http://www.hurriyet.com.tr/yakit-tuketimi-90-dan-sonra-her-kilometrede-1-artiyor-274500 bu muhtemelen bir fizik kuralı. Demek ki 100 km/h hızla giderken 90'a göre %10 fazla yakıt harcıyoruz ki bu da 90'la diyelim ki 8 lt/100 km harcıyorsak 100 km/h hıza çıktığımızda 8,8 lt/100 km'ye çıkarmış oluyoruz anlamına geliyor. Neredeyse 1 lt'lik fark sizin bu tüketim değerinizi açıklamada önemli.

Tüketiminizi düşürmek için bir de şunları deneyerek ölçüm yapın bakalım:
1. viteste araç hareket ettikten sonra çok gitmeden hemen 2. vitese alın.
Vites değişimlerinizi 2500 devir civarında yapmaya çalışın, 3000'leri mümkün mertebe görmeyin, tabri-i caizse aracı bağırtmayın.
İlk kalkıştan sonra mümkün olduğunca çabuk (tabi 2000-2500 devirler arasında geldikçe demek istiyorum) en üst vitese geçiş yapmaya gayret edin.
Sadece araç durmaya yakınken debriyaj kullanın, mesafeleri ayarlayarak daha çok aracın viteste kendi kendine yavaşlamasını sağlayın ve/veya eğer tam durmayacaksanız debriyaj kullanmadan frenleme yapmaya alışın.
Asla yokuş aşağı veya kırmızı ışığa falan yaklaşırken boşa almayın yukarıdaki gibi yavaşlayıp en son debriyaja basarak durun.
Lastik basınçlarınızı düzenli kontrol edin, orijinal ebatta taze hamurlu lastik kullanamaya dikkat edin.
Bakımlarınızı aksatmayın, orijinal filtre ve uygun vizikoziteli yağ kullanmaya özen gösterin.

Aracınızın yaklaşık 11-12 yaşında olduğunu düşünürsek ve kullanıcılarının ona hassas davranmaması durumu söz konusuysa (yani cüssesinden büyükmüş gibi davranıldıysa) tabi yorgunluk olabilir bu da verimliliğini düşürebilir. Yani harcadığı yakıtla doğru orantıda bir güç elde edilemiyordur. Beygir gücünün düşüklüğü bundan olabilir. Yaklaşık %10'luk bir kayıp var gibi ama yakıtı bir miktar etkilese de 10-11 lt/100km seviyesinde etkeleyebileceğini ben düşünmüyorum. Tabi bu sadece tahmin, teknik olarak o kadar bilgili değilim açıkçası. Bence sizin normaliniz 8 lt/100km civarında olmalı.

"İyi şoför yolcularını tedirgin etmeden konforlu ve güvenli şekilde gidecekleri yere ulaştıran şofördür" İmza Babam

“Nissan Micra Forum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir

oto anahtarı