micra esp off ışığı ve kayma göstergesi ışığı aynı anda yanık kalıyor

(K11) (K12) (K13) Micra otomobiliniz için
Kullanıcı avatarı
jakaboo
NissanClubTr
NissanClubTr
Otomobil: Micra
Meslek: grafiker

micra esp off ışığı ve kayma göstergesi ışığı aynı anda yanık kalıyor

Mesajgönderen jakaboo » 17 Tem 2017, 12:29

k-13 kasa micra esp off ışığı ve kayma göstergesi ışığı aynı anda yanık kalıyor seyir halindeyken genelde yoğun trafikte yandı
bu iki ışık seyir halinde yanıp esp off konumuna geliyor. aracın kontağı kapatıp 2. konuma getirip esp off butonuna basınca sönüyor sonra tekrar hareket edip biraz gidince yanıyor. nissan servis sorunun lastiklerden olacağını söyledi. frenle alakalı birşey olmadığını hata kodunu sildiklerini belirtti. ancak
sorun tekrarladı. lastiklerim sıfır olarak 2 ay önce aldım. orjinal lastik ölçüm 165x70x14 idi bu ebatta lastik bulamadım. onun yerine 175x65x14 lastik aldım
hangi lastik markasına baktıysam hepsi bu ölçünün uygun olduğunu ve sorun yaşamayacağımı söyleyince bende bu ölçüyü aldım 2 ay sorun yaşamadım
ama şu 15 gündür bu sorun ile karşılaştım. sorunu çöze bilmek adına lastiği aldığım firmaya gittim servisin sorunun lastik ebadından kaynaklandığını söylediğini belirttim. lastikçide bana sattığı lastiğin 4ünün de aynı ebatta olduğunu uyumsuzluk olmayacağını uyumsuz olsa aynı gün içinde 2ay sonra neden hata versin dedi ölçüsünün tolerans değerlerinin çok altında en uygun ebat olduğunu sorunun lastikten değilde fren sistemi yada ön takım ile alakalı olacağını söyledi. benim rotbalas servisine gitmemi önerdi. bir rotbalans servisine de giderek kontrollerini yaptırdım. servisin araçın fren sistemini sökmemiş ve kontrolde etmemiş olduğunu rotbalans ta söküm işlemi yapılırken düşen tozlardan fark ettik, araçta böyle bir sorun var sök bak kontrol et. sanırım sadece hata kodu silip gönderdiler. rotbalasta rot z kollarının yıprandiğını değişmesinin yararlı olacağını soyleyince onlarıda değiştirdim. ama sorun devam ediyor. şimdi sorun lastikten mi. fren sisteminde mi, lastikten olsa firmalar bu tolerans tablosunu neden yapsın illa orjinal ebat bulunmaya biliyor.

Kullanıcı avatarı
Ally_07
Administrator
Administrator
Meslek: Üniversite Öğr. Gör.

Re: micra esp off ışığı ve kayma göstergesi ışığı aynı anda yanık kalıyor

Mesajgönderen Ally_07 » 17 Tem 2017, 17:35

jakaboo yazdı:k-13 kasa micra esp off ışığı ve kayma göstergesi ışığı aynı anda yanık kalıyor seyir halindeyken genelde yoğun trafikte yandı
bu iki ışık seyir halinde yanıp esp off konumuna geliyor. aracın kontağı kapatıp 2. konuma getirip esp off butonuna basınca sönüyor sonra tekrar hareket edip biraz gidince yanıyor. nissan servis sorunun lastiklerden olacağını söyledi. frenle alakalı birşey olmadığını hata kodunu sildiklerini belirtti. ancak
sorun tekrarladı. lastiklerim sıfır olarak 2 ay önce aldım. orjinal lastik ölçüm 165x70x14 idi bu ebatta lastik bulamadım. onun yerine 175x65x14 lastik aldım
hangi lastik markasına baktıysam hepsi bu ölçünün uygun olduğunu ve sorun yaşamayacağımı söyleyince bende bu ölçüyü aldım 2 ay sorun yaşamadım
ama şu 15 gündür bu sorun ile karşılaştım. sorunu çöze bilmek adına lastiği aldığım firmaya gittim servisin sorunun lastik ebadından kaynaklandığını söylediğini belirttim. lastikçide bana sattığı lastiğin 4ünün de aynı ebatta olduğunu uyumsuzluk olmayacağını uyumsuz olsa aynı gün içinde 2ay sonra neden hata versin dedi ölçüsünün tolerans değerlerinin çok altında en uygun ebat olduğunu sorunun lastikten değilde fren sistemi yada ön takım ile alakalı olacağını söyledi. benim rotbalas servisine gitmemi önerdi. bir rotbalans servisine de giderek kontrollerini yaptırdım. servisin araçın fren sistemini sökmemiş ve kontrolde etmemiş olduğunu rotbalans ta söküm işlemi yapılırken düşen tozlardan fark ettik, araçta böyle bir sorun var sök bak kontrol et. sanırım sadece hata kodu silip gönderdiler. rotbalasta rot z kollarının yıprandiğını değişmesinin yararlı olacağını soyleyince onlarıda değiştirdim. ama sorun devam ediyor. şimdi sorun lastikten mi. fren sisteminde mi, lastikten olsa firmalar bu tolerans tablosunu neden yapsın illa orjinal ebat bulunmaya biliyor.

Tolerans tablosu araç üreticisinin mi yoksa lastik üreticisinin/satıcısının mı, öncelikle ona bakmak lazım (araçların kullanım kılavuzunda veya sürücü kapısı içinde araç üreticisinin uygun gördüğü lastik ebatları ve basınç tablosu bulunuyor).

Sırf lastik satmak için "abi bu da uyar, hiç farkı yok" diyen çok satıcı gördüm ben. İşin aslı şimdiye kadar ne yapıp edip, gerekirse oldukça yüksek maliyetlere katlanıp hep orijinal ebat lastik almaya dikkat ettim ben, alternatif az olsa da bir şekilde bulunuyor. Çünkü dediğim tipte satıcıların sözüne uyan ama sonra pişman olan arkadaşlarım vardı, bu riske giremedim. Benim için lastik çok ama çok önemli.

Ha şunu da belirtmek isterim ki şimdiye kadar hep orijinal ebatla kullandığım için ESP'li bir araçta orijinal olmayan (yani araç üretici fabrikanın ayrıca belirtmediği ebat) lastik nasıl bir tepki verir bilemiyorum. Ama lastiğin dönüş hareketi, yere sürtünmesi veya lastikler yüzünden aracın yerden yükselip/alçalması nedeniyle dönüşlerde yanal yatma durumunun aracı üreten mühendislerin hesaplarına göre farklı (az veya çok) olacağı kesin olduğundan, belki aracın bu dönüşleri ölçüp müdahale etmekte kullandığı sensörler yanılmış olabilir ve böylece olur olmaz yerde ESP açılıp kapanabiliyor olabilir diye düşünüyorum. Bunu orijinal lastiklere tekrar geçmeden nasıl anlarız o konuda bir fikrim yok tabi. Bu arada servis fren sistemini belki sadece yazılım üzerinden kontrol etmiş olabilir, ESP ile ilgili bir hata olsaydı da muhtemelen orada fark edilirdi zaten. Baika bir forumda farklı bir arçta bu sorunu yaşayan bir kullanıcı serviste bilgisayara bağlattığında "brake switch sensör" hatası (OBD hata kodu P0504) almış. Fren pedalının altında bir switch değişimi ile sorununu halletmiş (çok da maliyetli değil gibi görünüyor).

Sonuçta sensörleriniz normal ve sorunsuzsa ya ECU'deki ESP yazılımı ya ESP düğmesi sorunlu olabilir (bozuktur veya basık kalmıştır mesela) ki bunlar düşük ihtimal gibi geliyor. Belki balatalar veya kampanalar da olabilir ama onları kontrol ettirmişsinizdir herhalde. Mümkünse başka bir yetkili serviste (özellikle yetkili servis olsun tabi) bilgisayara bağlatıp test ettirin.

Yine de bir şey görünmezse lastiklerden başka sorun çıkartabilecek bir şey benim de aklıma gelmiyor. Belki de ESP sensörleri çok hassas olduğundan farklı ebat lastiklerdeki en ufak değişikliğe tepki verebiliyordur.

"İyi şoför yolcularını tedirgin etmeden konforlu ve güvenli şekilde gidecekleri yere ulaştıran şofördür" İmza Babam

Kullanıcı avatarı
jakaboo
NissanClubTr
NissanClubTr

Mesajgönderen jakaboo » 18 Tem 2017, 18:32

ilk başta elektrikçide lastikten yapar ama bakalım cihazla dedi. lastik ebadlarını söyledim cihazla bakmadan birşey söylemeyelim belki bir kod vardır bakalım bi. baktı ve sorun oto elektrikçi tarafından çözüldü sanırım. şimdilik daha yeni ama inşallah hata vermez. verirse serviste orjinal parçası ile değiştirin dediler. sizinde bahsettiğiniz gibi direksiyon altındaki bağlantı noktasından bilgisayara bağladığında stop lambası dedi dedim ne alaka, yok fren müşüründen dedi parçayı bulamadık sökme riskine girsek olur mu? dediler söküp kontaklarına baktı hafif kararma vardı zımparalayıp temizleyip taktılar sorun şimdilik çözüldü. servis sizin gibi aynı şekilde bağlandıysa sorunu neden fark edememiştir diye sordum. muhtemelen motor kısmından bağlanmıştır oradan hatayı görememiştir gibisinden laf etti iyide orası ile içerde ki bağlantı neden farklı? servis daha deneyimli elektrikçi 2 dk. bağlantı noktası aradı içeride nasıl açacağını çözmesi uzun sürdü. açtı ve bağlandıktan sonra hata kodunu buldu

Kullanıcı avatarı
jakaboo
NissanClubTr
NissanClubTr

Mesajgönderen jakaboo » 18 Tem 2017, 18:50

fren sistemi yetkili servis tarafından hiç ellenmemişti kontrol edilmemiş bana alakası olacak her şeyine baktıklarını ısrarla söylediler oradan çıktım direk lastikçiye gittim lastikçi kendi tolerans değerlerini gösterdi internette de aynı tabloyu görmüştüm lastikçi rotbalançıya yönlendirdi rotbalans ustası frenleri soktüğün de bütün tozlar yere düştü servis buraya bakmamış bile balataları kontrol etti rotbalansçı yıpranmadığını pas ve tozundan arındırmalıydı serviste dedi. rot askı kollarına bakmalıydı bunları hiç kontrol etmemiş. rot askı kolları değişti özelliğini yitirmek üzere dediler plastik parçaları yıpranmıştı gördüğüm kadarıyla. aynı hatayı vermez artık gözüyle bakarken aynı hata tekrarladı en son elektrikçiye uğradık sorunu çözmek adına.. elektrikçi hata kodunu buldu hatalı parça fren müşürü çıktı. oparçayıda bulamadık. birdaha aynı sorun tekrarlarsa müşür değişecek en azından bunu biliyor oldum.

Kullanıcı avatarı
Ally_07
Administrator
Administrator

Mesajgönderen Ally_07 » 19 Tem 2017, 10:57

Öncelikle bilgi verdiğiniz için teşekkür ederiz. Faydalı oldu. Yalnız sizden mesajlarınızda noktalama işaretlerini kullanmanızı rica edeceğim, bu şekli ile okurken anlaşılması zor oluyor.

Demek ki servis (tam belirtmemişsiniz ama sanırım yetkili servis) ciddi bir inceleme yapmamış. Elektrikçinizin söylediği gibi direksiyon altındakinden başka bir OBD portu (belirttiğiniz gibi motor kısmında mesela) var mı emin değilim ama olabilir. Ve eğer öyleyse de bunların farklı fonksiyonları da olabilir yani birbirleriyle bağlantılı olmayabilirler. Tabi elektirikçiniz de yanlış biliyor olabilir, zaten servis bilgisayara hiç bağlamamış ise sorunu bundan ötürü de tespit edememiş veya önemsememiş olabilirler. Servisin zaten tekerlekleri söküp tek tek bakmasını beklemem, onlar bu tip elektrik sorunlarını genellikle bilgisayara bağlayıp bir hata kodu görürlerse müdahale ederek çözmeyi tercih ediyorlar aksi taktirde pek uğraşmıyorlar, Türkiye'deki çoğu markadaki servis anlayışı maalesef bu yönde.

Rotlar gibi mekanik parçaların bilgisayarda hata olarak çıkması gibi bir durum söz konusu değil, yani onların değişmesiyle sorunun çözülmüş olması arasında zaten bir bağlantı kuramamamıştım ben şahsen.

Stop lambası ile alakasına şaşırmışsınız ama ben de önemsiz bir sorunla karşılaşmıştım o konuda bkz. http://www.nissanclubtr.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=3617. O yüzden siz şimdi yazınca da şaşırmadım. Hatta "demek bu fren lambası/müşürü farklı sıkıntılar da çıkarabiliyor" kanısına ulaştım. Bu bilgilendirme için de ayrıca teşekkür ederim. Umarım tekrar yaşamazsınız, geçmiş olsun, iyi sürüşler..

"İyi şoför yolcularını tedirgin etmeden konforlu ve güvenli şekilde gidecekleri yere ulaştıran şofördür" İmza Babam

Kullanıcı avatarı
jakaboo
NissanClubTr
NissanClubTr

Mesajgönderen jakaboo » 19 Tem 2017, 14:54

Servis yetkili servisti. Sabah saat 8.30 da servise girdim beklemedim işlerimi halletmek için çıktım. Saat 9.10 gibi aradılar topu direk lastiklere attılar. Bunda benimde payım oldu sanırım lastikleri 2 ay önce değiştirdiğimi söyledim. Servis şefi direk oraya odaklandı. Daha bakmadan lastik %80 gibi ifade kullandı. Baktıktan sonrada ne kadar baktıysa %98 lastik dedi. O %2 dede fren müşürü çıktı. Servisi daha dikkatli bir araştırma yapmasını beklerdim. Yıl itibarı ile servis tarihini geçmişti, daha itinalı yaklaşacaklarını bekliyordum açıkçası. Km olarak 6.000 km daha vardı genel bakım için. Benden ücrette talep etmediler.
Sizin sorun da ilginç geldi. Temizlik ve zımparalamak işi çözmüş.

Kullanıcı avatarı
Ally_07
Administrator
Administrator

Mesajgönderen Ally_07 » 19 Tem 2017, 18:32

jakaboo yazdı:Servis yetkili servisti. Sabah saat 8.30 da servise girdim beklemedim işlerimi halletmek için çıktım. Saat 9.10 gibi aradılar topu direk lastiklere attılar. Bunda benimde payım oldu sanırım lastikleri 2 ay önce değiştirdiğimi söyledim. Servis şefi direk oraya odaklandı. Daha bakmadan lastik %80 gibi ifade kullandı. Baktıktan sonrada ne kadar baktıysa %98 lastik dedi. O %2 dede fren müşürü çıktı. Servisi daha dikkatli bir araştırma yapmasını beklerdim. Yıl itibarı ile servis tarihini geçmişti, daha itinalı yaklaşacaklarını bekliyordum açıkçası. Km olarak 6.000 km daha vardı genel bakım için. Benden ücrette talep etmediler.
Sizin sorun da ilginç geldi. Temizlik ve zımparalamak işi çözmüş.

Evet muhtemelen sorunu önemsemedikleri için sizi akıllarına gelen ilk ihtimalle cevaplayıp yollamışlar. Çünkü para kazanabilecekleri bir mevzu olmadığını düşündüler ve vakitlerini harcamak istemediler, maalesef ülkemizde neredeyse tüm markalardaki servislerin genel tarzı böyle zaten. Hasarlı veya önemli bir arızalı araç için gitseydiniz durum değişirdi. Neyse sorununuzun çözülmüş olması sevindirici.

Bizim sorunun çözümü de dediğiniz gibi basitti Allah'tan ve belki de benim şansıma (veya gerçekten bildikleri/karşılaştıkları bir arıza olduğu için) ciddiye alıp çözdüler.

“Nissan Micra Forum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

oto anahtarı