DPF İPTALİ

(J10) (J11) Qashqai
Kullanıcı avatarı
kaan2993
Gold Üye
Gold Üye
Otomobil: Qashqai
Meslek: İnşaat Mühendisi

DPF İPTALİ

Mesajgönderen kaan2993 » 18 Haz 2014, 10:47

Merhabalar dpf iptali hakkinda bilgisi olan arkadaslar var mi veya daha onceden dpf iptal ettiren var mi? Yakit tuketimini azaltacagi ve performans arttiracagini soyluyorlar bilgisi olan bizimle paylasirsa sevinirim

Kullanıcı avatarı
NeXuS
Gold Üye
Gold Üye
Meslek: Makina Teknisyeni

Re: DPF İPTALİ

Mesajgönderen NeXuS » 19 Haz 2014, 10:23

bende aynı şeyi merak etmekteyim. konuyu takip ediyorum :)

QQ 1.5 dCi Tekna+Sky+i.key

Kullanıcı avatarı
geko2011
Silver Üye
Silver Üye
Meslek:

Mesajgönderen geko2011 » 14 Eki 2014, 09:56

DPF iptali son derece gereksiz bir işlem ummadık yada umulmadık tuzlu sonuçlar çıkarabilir. Üstelik Euro 4 ten Euro 5 e geçişte motorlar buna göre revize edilip optimize ediliyorlar. Önceleri Egr iptali şimdide partikel filtresi... Zira yakıt hava karışımını ayarlayan sistem partikül filtresinden yalnızca veri alıyor. O veriyi kalibre etmek yada tekrar işlemek için kullanmıyor. Asıl amaç emilsyonu düşürmek değil kanımca araçları servislere daha bağımlı hale getirebilmek. Zaten bu standart daha çok performans amaçlı (emilson ve buna bağlı olarak ekonomi için dizayn edilen değilde) ağır motorlar (HEMI) yada büyük cc li motorlar düşünülerek adapte edilmiş. Emilsyonu düşürebilmek yağ, yakıt, kişinin doğru kullanımı , ve bakım zamanının öne çekilmesi gibi parametrelerle doğru orantılı bence...

Kullanıcı avatarı
spoilerci
MODERATOR
MODERATOR
Otomobil: Primera
Meslek: Primera P12 Tekna
İletişim:

Mesajgönderen spoilerci » 18 Eki 2014, 01:19

EGR nin iptalinin motora ne faydası olabilir ki, QQ larda nasıl sistem var bilmiyorum, ama mondeolarda EGR [(Egzsot Gas Return böyle bir açıklaması vardı) ustalar eksoz giri dönüş fortumu diyorlardı nevşehirde] den çıkan hortum havafiltresine veya emme manifoltuna giriyordu. vardır bir faydası veya sökmenin zararı

HERKES HAYAL KURAR, AMA BAZILARI GERÇEKLEŞTİREBİLİR...
[img]https://hizliresim.com/XoYQmo[/img]

Kullanıcı avatarı
geko2011
Silver Üye
Silver Üye
Meslek:

Mesajgönderen geko2011 » 18 Eki 2014, 13:49

Egr iptali ile motora güç kazandırabilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağı ayrı bir sorundur.Üstelik şimdikerin hemen hemen hepsi ECU kontrollüdür.Yapılsa bile yada iptal edilse bile nasıl sorunlar çıkarıp çözüleceğide ayrı bir handikaptır. Ancak buna göre optimize edilmiş motorlarda hem motor yanma odasının sıcaklığını düşürmek hemde çevresel açıdan yanmamış gazların (Nitrojen oksid ve azot gibi çevresel ve insani açıdan zararlı ) tekrar yanması için yüksek devirlerde göndermek gibi bir görevi vardır. Motora zararı olduğu doğrudur ancak bi o kadarda yararı vardır. Bu da azımsanamaz. Euro 4 ve altı motorlarda bu olgu özellikle 2000-3000 devir civarında kullanılarak bertaraf edilebilinir. Bu bile kesin değildir. Egr nin açılması farklı parametrelere bağlıdır. Unutulmamalıdır ki artık araçlarımız gaza basmaktan ziyade emilsyona göre hareket etmektedir. Bu sebeple Euro 5 motorlarda emilsyon ön plana çıktığından egr için değil ama dpf olgusu düşünüldüğünde biraz daha yüksek devirlerde kullanılması gerekir ki bu da kaliteli yakıt ve daha sık aralıklarla bakıma girilerek (kaliteli yağ ve yağ filtresi değişimi vb gibi) bir nebze gidirilebilinir.

En son geko2011 tarafından 20 Eki 2014, 08:34 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
kaan2993
Gold Üye
Gold Üye
Meslek: İnşaat Mühendisi

Mesajgönderen kaan2993 » 19 Eki 2014, 15:32

çok teşekkürler bilgilendirdiğiniz için gerçekten çok açıklayıcı olmuş kafamda soru işareti kalmadı

Kullanıcı avatarı
geko2011
Silver Üye
Silver Üye
Meslek:

Mesajgönderen geko2011 » 23 Eki 2014, 15:12

Rica ederim. Eğer burası bilgi paylaşım platformu ise görevimizdir.Yukarıda anlattıklarım bugüne kadar öğrendiklerimin çok çok kısa özetidir. Bazı şeyleri üstün körü geçmiş olabilirim.Eğer iyi ingilizce biliyorsanız kaynak linki verebilirim.Yalnız şunu da belirtmek isterim ki egr iptal edilebilir edilmez diye bir şey yok.Motoru da rahatlatırsınız. Birazda yakıt sarfiyatınız artacaktır. Ancak bizim araçlarda 1.5 dci motorda turbo nun konumu itibariyle biraz arkada kalıyor ve vgt turbo mevcut. Genelde yanda veya önde olur. Bizim motorlarda çıkış yada egsoz manifoldu arkada olduğu için bu söz konusu. Ne yapalım fransız tasarımcılar böyle tasarlamış. Özellikle iptal edildiği takdirde yazın çok yüksek sıcaklarda turbo olumsuz etkilenir ki turbolar yüksek sıcaklığı pek sevmez. Turbo ya giren hava ne kadar soğuksa o kadar soğuk atılır bunuda intercooler sağlar. Intercooler sız bir turbo dizel motorda turbo nun ömrüde çok kısa olur.Bunu da unutmamak gerekir. Ayrıca Euro 5 motorlarda eğer egr iptal edilirse dpf de çok olumsuz etkilenecektir diye düşünüyorum. Bu saydıklarım en barizleri ve maliyet açısınıdan oldukça tuzludurlar.Saygılarımla.

Kullanıcı avatarı
yunus
NissanClubTr
NissanClubTr
Meslek: elektronik teknikeri

Mesajgönderen yunus » 25 Oca 2015, 00:21

Mehaba !
Bende 14.000 km de 2014 QQ 1.6 DCI var Erzurum da yaşıyorum. Soğuk iklim şartları , yoğun ve kısa mesafeli trafikten dolayı haftada bir DPF doluyor. Rejenerasyon yapıyorlar düzeliyor. En sonuncusunu 2 gün arayla yaptı. Bu gün serviste yakıtı boşaltıp değiştik, yakıta katkı koyduk ve rejenerasyon yaptık. Şimdi deneyecez bakalım. Fakat bu beni çok ciddi rahatsız etmeye başladı.İlerki dönemlerde DPFtamamen tıkanıyormuş ve değişiminin 6 bin TL gibi bir maliyeti varmış. DPF yi iptal ettirmeyi düşünüyorum bu konuda tecrübe ve önerilerinizi rica ediyorum.

Kullanıcı avatarı
FelixCrail
Administrator
Administrator
Meslek: Filo Kiralama

DPF İPTALİ

Mesajgönderen FelixCrail » 25 Oca 2015, 00:46

3000-4000 devirde 10-15 dk kadar sabit hızda kullansanız bile doluyor mu? Sıfırı 6000 tl olabilir ama temizletmek 250tlden başlıyor

Ömer Sirel
İstanbul / Maltepe
2005 Nissan Primera Tekna
2006 Renault Scenic II Privillage 1.6 BVA

Kullanıcı avatarı
geko2011
Silver Üye
Silver Üye
Meslek:

Mesajgönderen geko2011 » 25 Oca 2015, 01:10

Dpf iptal etmeyi kesinlikle önermiyorum ve önerilmiyorda. Ancak bunu yapan yerler var. Ayrıca başka anlamda çıkacak sorunlara gebe olur düşüncesindeyim. (http://www.dpfiptali.com) Yinede fikir almak için bir görüşün. Yinede önermiyorum. Yukarıdaki saydığım sebeplerden ötürü.
Size önerim;
1) Kendinizde belirtmişsiniz yoğun ve kısa mesafeli trafikte asla motor ısınması gerçekleşmeden istop etmeyin.
2) Aracınızı yüksek devirli kullanın. Çünkü yüksek devirde otoban sürüşü yapan araçlarda bu sıkıntıya rastlanmıyor. Zira rejenerasyon için gerekli sıcaklıklara ulaşılıyor.
3) İkaz yandıktan sonra katiyetle istop etmeden en az 15-20 dakika düz bir yolda 2000 devirin üstünde kullanın.
4) Serviste mi yoksa dışarıda mı yağ değiştiriyorsunuz bilmiyorum. Yağ konusu çok önemli. Kaliteli bir yağ markası kullanın özellikle spekleri arasında c2-c3 uyumunu arayın. (M1, Castrol, varsa Shell Motul gibi). Bu tür yağlar sülfat külü düşük Euro 5 normlarına uygunluk gösterir. Zira her yağ markası aynı kalitede olmuyor her ne kadar aynı standartlarda üretilsede.
5) Aslında reklam yapmak istemiyorum ama ülkemizde gerçek anlamda iki tana akaryakıt firması hem denetim açısından hem EN 590 standartları açısından kalite bazında iyi en az 51 setan. (shll ve Bp) . Bunların performans yakıtlarını kullanın.
6) Günlük kullanımda motor hararet ibresi ortaya geldikten sonra normalden biraz daha yüksek devirli kullanın.
Kazasız belasız günler dileğiyle...

Kullanıcı avatarı
sekoya
Silver Üye
Silver Üye
Meslek:

DPF

Mesajgönderen sekoya » 25 Oca 2015, 23:28

Arkadaşlar bu DPF konusunda biraz araştırınca gördüm ki çok önemli bir konu dikkatli olmak ve ihmal etmemek gerekiyor ve ne yazıkki kendi yapabileceğimiz bir bakım değil maalesef... acaba her egzozcu yapabilirmi bilemiyorum zira bu iş için yetkili servise gidip yolunmak istemiyorum bu işi kendi kendine becerebilmiş yapabilmiş bir arkadaşımız varmı deneyimini bizlerle paylaşabilirmi en pratik önerileri ne olabilir... benim anlamadığım çevre kirliliğini önleyici bu parçalar neden bu kadar pahalı ve bakımı neden bu kadar zor ve pahalı anlayamıyorum bu sanki araç sahiplerine verilmiş bir ceza gibi...

Bir siteden yaptığım alıntıda aşağıdakiler yazıyor...

Niçin DPF’mi kaldırmak durumundayım?

Geçmiş problemler
Arabanızdaki DPF ile geçmişte yaşadığınız sorunlar var ise, komple DPF sökümü bu srunları ortadan kaldıracaktır.

Daha fazla güç daha fazla tork…
DPF aracınızın egzoz sisteminde tıkanıklığa sebep olur ve sökülmesi daha çok güç ve tork anlamına gelir.

Daha fazla yakıt tasarrufu…
DPF aracınızın egzoz sisteminde tıkanıklığa sebep olur ve sökülmesi %20’ye kadar yakıt tasarrufu sağlar.
Gelecekteki yakıt problemlerinin önüne geçilmesi…
DPF karmaşık bir sistemdir ve aracınızdan ayrılması gelecekte oluşacak problemlerin önüne geçer.
Pahalı tamir giderlerinden kaçınılması…

En son sekoya tarafından 31 Oca 2015, 23:09 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
sekoya...
yaşlı süvari

Nissan Qashqai 1.5 dci Tekna Executive 4X2 Pure Drive Cam Tavan....

Kullanıcı avatarı
FelixCrail
Administrator
Administrator
Meslek: Filo Kiralama

Mesajgönderen FelixCrail » 26 Oca 2015, 01:08

3000 devirde en az 10-15 dk kullanılırsa rejenerasyon yapmış olursunuz. Kısa mesafede aracı düşük devirde kullanırsanız dpf in dolması kaçınılmaz. Sıfırı pahalıdır. Söküp temizlettirmek bir çözüm. Tabi işi bilen iyi bir yer yapması lazım. Eğer beceremezse maalesef bir daha kurtaramazsınız parçayı. Ankarada ford tan oto en son 500tl ye yapıyordu. İstanbul maslak sanayide ise 250 tl ye yapan var.

Ömer Sirel
İstanbul / Maltepe
2005 Nissan Primera Tekna
2006 Renault Scenic II Privillage 1.6 BVA

“Nissan Qashqai Forum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

oto anahtarı